PÄKÄPAIMENEN ME UUTISET KOIRAT KASVATIT PENNUT KUVAT YHTEYSTIEDOT


PENNUT




Ei pentuesuunnitelmia.




Pentumme lähtevät uusiin koteihin aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennut tullaan madottamaan, mikrosiruttamaan, pentutestaamaan ja rekisteröimään ennen luovutusta. Lisäksi eläinlääkäri tutkii pennut. Mukaan tulee pentupaketti, sekä tietysti kasvattajan tuki 24/7.

Pennut kasvavat perheen keskellä ja totuttelevat perheen arkeen. Ääntä ei säästellä pentujen ollessa talossa, pennut kun saavat tottua normaaliin elämään. Lisäksi pennut autoilevat, tottuvat käsittelyyn, liikkuvat erilaisilla pinnoilla ja maistelevat erilaisia ruokia. Meillä on kolme lasta, jotka pitävät kyllä huolen kavereineen lapsisosiaalistamisesta. Lapset saavat olla pentujen kanssa valvotusti ja pennut saavat paljon positiivisia kokemuksia täten lapsista. Pihapiiristämme löytyy myös lauma eläimiä, joten pennut tottuvat pienestä pitäen mm. lampaisiin ja lehmiin, sekä tietysti kissoihin.

Pennut myydään ensisijaisesti perheenjäseniksi, mutta kuitenkin vain ja ainoastaan tavoitteellisesti harrastaviin koteihin. Bordercollie on älykäs rotu, joka kaipaa tekemistä (tai se keksii sitä itse). Bortsu on työnarkomaani ja tarvitsee jotain työtä, pelkkä lenkkeily ei sille riitä (tähän soveltuu moni muu rotu paremmin). Työ ei tarkoita pelkästään paimennusta, vaan monet muut harrastukset, kuten agility, TOKO, PK-lajit yms. tyydyttävät kyllä bortsun työtarpeen. Mikäli bortsu ei saa tarpeeksi tekemistä voi esiintyä helpostikkin häiriökäyttäytymistä, kuten autojen/varjojen/ihmisten jahtaaminen/napsiminen, joten kannattaa miettiä pystyykö tarjoamaan tarpeeksi aktiviteetteja. Tämä ei kuitenkaa tarkoita, että bordercollie on vain superaktiivisten ihmisten koira.

BC on erittäin älykäs rotu, mikä aiheuttaa välillä myös ongelmia. Vaikka bortsu on nopea oppimaan, ei elämä aina ole sen kanssa niin helppoa. Moni bordercollie löytää porsaanreiät ja oppii väärät tavat vähän liiankin nopeasti. Bortsu on kuitenkin elementissään saadessaan töitä aivoilleen, uusien asioiden oppiminen on niiden henki ja elämä. Bortsu on innokas, nopeaoppinen, helppo motivoida ja vauhdikas. BC onkin monipuolinen harrastuskoira ja koiramaailman "ferrari". Bordercollien ottaminen ei kuitenkaan ole oikotie onneen, vaikka siitä moneksi onkin.

Kaikille ei kuitenkaan bc sovi, kannattaakin siis miettiä rotuvalintaa tarkkaan. Kysellä saa ja pitää, samoin tutustua erilaisiin koiriin ja kasvattajiin. Parhaiten oppii rodusta kun käy katsomassa erilaisia yksilöitä erilaisissa paikoissa. Bortsuissa on hyvin laaja kirjo niin luonteen kuin ulkonäönkin puolesta. Meiltä ei pentua saa valittua ulkonäön perusteella, muutenkin lopulliset kotivalinnat tehdään vasta pentujen ollessa reilu 6vkoisia. Keskustelemme tulevien kotien kanssa yhdessä tulevasta perheenjäsenestä, mutta koska minä tunnen pennut parhaiten ja näen niitä eniten, niin pidän järkevimpänä tehdä lopulliset valinnat kotien suhteen. Jos siis haluatte valita pennun itse pentueesta, niin meidän pentueemme eivät ehkä sovellu teille.

Haen pennuilleni aktiivisia harrastuskoteja, joissa on koirakokemusta ennestään. Haluan nähdä kasvattini harrastuksissa, en sohvan pohjalla. En myöskään myy pentuja nuorille ensimmäiseksi harrastuskoiraksi, sillä tiedän kuinka helposti harrastaminen jää (opiskelut, seurustelukumppanit, jne.) ja koirasta saattaa tällöin jäädä tyhjänpantti parhaassa harrastusiässä. Lisäksi bc ei todellakaan ole esim. se helpoin ensimmäinen agilitykoira vaan ongelmia saattaa olla jos jonkinlaisia ja tämä nakertaa harrastusinnostusta.

Järjestän pennuillemme viralliset lonkka- ja kyynärkuvaukset niiden ollessa kuvausikäisiä (omistajien toivomusten mukaan) täällä Pirkanmaalla. Koska nykyisin selästä saa myös selkälausunnon virallisena, suosittelen myös nämä ottamaan. Spondyloosilausunnon saa aikaisintaan 2v., välimuotoisesta lanne-ristinikamasta (LTV) ja nikamaepämuodostumista (VA) 1v. Toivon myös, että omistajat kuvauttavat olat, sillä OCD voi olla myös oireeton. Omilta jalostusnartuiltani (omilta ja sijoituskoirilta) tullaan jatkossa kuvaamaan lonkkien ja kyynärien lisäksi virallisena myös LTV ja VA (epävirallisena myös olat). Lisäksi järjestän pentutapaamisia vähintään kerran vuodessa, on mukavaa nähdä pentuesisaruksia ja vertailla kokemuksia. Toki haluan kuulla kasvateistani muutenkin, joten toivon omistajien pitävän yhteyttä. Lisäksi itse aivan varmasti kyselen pentujen kuulumisia.

Meidän koiriimme saa tulla tutustumaan, niin kotioloihin kuin harrastuksiinkin!